Jeśli spodziewacie się gości i nie chcielibyście znowu podać tylko chipsów i paluszków, to proponujemy, żebyście przygotowali drobiowe warkocze. Ich zrobienie zajmie Wam ok. 60 minut, ale goście z pewnością ich nie zapomną.
 Do przekąski możecie podać oczywiście Wasze ulubione sosy.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
 - 10 plasterków boczku
 - 1 pęczek szczypiorku
 - 2 łyżki oleju
 - 1 łyżeczka soli
 - 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
 - 1/2 łyżeczki ostrej papryki
 - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
 
Wykonanie:
Piersi z kurczaka pokrój wzdłuż na paski. Przełóż mięso do miski i wymieszaj z olejem oraz wszystkimi przyprawami. Wstaw na co najmniej 30 minut do lodówki. Między dwa kawałki zamarynowanego kurczaka wkładaj po plasterku boczku oraz po dwa źdźbła szczypiorku. Zepnij wszystko z jednej strony wykałaczką, zapleć w dość ciasny warkocz i ponownie zepnij końcówkę wykałaczką. Tak przygotowane warkocze drobiowe przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Czas pieczenia zależy od grubości warkoczy.
Przepis wideo:


 
 





