Lato to przede wszystkim upalne dni, ciepłe wieczory oraz morze zimnych napojów. Kolejnym razem organizując grilla, czy też ognisko, wypróbujmy smaczne lemoniady, które na pewno zachwycą naszych gości. Skorzystaj z naszych przepisów na pyszne lemoniady, a na pewno nie pożałujesz!
Miętowa lemoniada dla ochłody
Do przygotowania dwóch litrów miętowej lemoniady potrzebujesz wyłącznie:
- 5-6 cytryn
- 1/3 szklanki listków świeżej mięty
- 3/4 szklanki cukru (możesz dodać więcej)
- 8 szklanek wody (może być gazowana lub filtrowana).
Na początku wyciśnij sok z wszystkich cytryn. Następnie połącz listki mięty z 1/4 szklanki cukru i wszystko razem zmieszaj. Wyciśnięty wcześniej sok połącz z resztą cukru. Na koniec połącz wodę, miętową mieszaninę oraz sok z cytryny.
By lemoniada była jeszcze lepsza, dodaj do niej kostki lodu lub pozostaw ją na kilka godzin w lodówce. Na sam koniec możesz lemoniadę udekorować listkami świeżej mięty.
Źródło: https://www.hotbeautyhealth.com/food/fresh-mint-lemonade-recipe/
Truskawkowe szaleństwo
Lubisz truskawkowe mojito? My także, dlatego mamy dla Ciebie dzisiaj przepis na jego bezalkoholową wersję. By cieszyć się smakiem słodkich truskawek, przygotuj:
- 2 szklanki truskawek (bez szypułek, pokrojonych na połówki)
- 1/4 szklanki poszatkowanej bazylii
- 1,5 szklanki soku wyciśniętego z cytryny (z około 6-8 cytryn)
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki wody (np. filtrowanej)
- schłodzoną wodę na bazie której chcesz przygotować lemoniadę.
Cukier wraz z 2 szklankami wody podgrzej w rondelku, aż do rozpuszczenia się cukru, a następnie dodaj do niego truskawki. Po oddaniu przez truskawki soku (około 5-10 minut) ściągnij powstałą masę z ognia i pozwól jej ostygnąć. W następnym kroku zblenduj masę truskawkową z sokiem z cytryn oraz bazylią. Właśnie stałej się właścicielem syropu o smaku bazylii i truskawek! Na sam koniec połącz powstały syrop z wodą (np. gazowaną) i ciesz się prawdziwym smakiem lata!
Źródło: https://ohsodelicioso.com/strawberry-basil-lemonade/#wprm-recipe-container-17666
Arbuzowa lemoniada dla każdego
Arbuz to owoc, który nigdy nam się nie znudzi. Z orzeźwiającego, czerwonego miąższu możesz również przygotować lemoniadę, nazywaną przez niektórych arbuzadą. Do jej stworzenia przygotuj:
- arbuza
- cytryny (lub sok z nich)
- wodę
- syrop klonowy (możesz go zastąpić innym słodzidłem).
Na początku Twojej drogi do arbuzady, pokrój arbuza w kostkę i wyciśnij sok z cytryn. Następnie połącz arbuza, sok z cytryny, wodę oraz syrop klonowy i wszystko zblenduj na gładką masę. Teraz wystarczy, że schłodzisz lemoniadę w lodówce, lub po prostu dodasz do niej kostki lodu. Prawda, że proste?
Źródło: https://buildyourbite.com/sparkling-watermelon-lemonade/