Lato to przede wszystkim upalne dni, ciepłe wieczory oraz morze zimnych napojów. Kolejnym razem organizując grilla, czy też ognisko, wypróbujmy smaczne lemoniady, które na pewno zachwycą naszych gości. Skorzystaj z naszych przepisów na pyszne lemoniady, a na pewno nie pożałujesz!
Miętowa lemoniada dla ochłody
Do przygotowania dwóch litrów miętowej lemoniady potrzebujesz wyłącznie:
- 5-6 cytryn
- 1/3 szklanki listków świeżej mięty
- 3/4 szklanki cukru (możesz dodać więcej)
- 8 szklanek wody (może być gazowana lub filtrowana).
Na początku wyciśnij sok z wszystkich cytryn. Następnie połącz listki mięty z 1/4 szklanki cukru i wszystko razem zmieszaj. Wyciśnięty wcześniej sok połącz z resztą cukru. Na koniec połącz wodę, miętową mieszaninę oraz sok z cytryny.
By lemoniada była jeszcze lepsza, dodaj do niej kostki lodu lub pozostaw ją na kilka godzin w lodówce. Na sam koniec możesz lemoniadę udekorować listkami świeżej mięty.
Truskawkowe szaleństwo
Lubisz truskawkowe mojito? My także, dlatego mamy dla Ciebie dzisiaj przepis na jego bezalkoholową wersję. By cieszyć się smakiem słodkich truskawek, przygotuj:
- 2 szklanki truskawek (bez szypułek, pokrojonych na połówki)
- 1/4 szklanki poszatkowanej bazylii
- 1,5 szklanki soku wyciśniętego z cytryny (z około 6-8 cytryn)
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki wody (np. filtrowanej)
- schłodzoną wodę na bazie której chcesz przygotować lemoniadę.
Cukier wraz z 2 szklankami wody podgrzej w rondelku, aż do rozpuszczenia się cukru, a następnie dodaj do niego truskawki. Po oddaniu przez truskawki soku (około 5-10 minut) ściągnij powstałą masę z ognia i pozwól jej ostygnąć. W następnym kroku zblenduj masę truskawkową z sokiem z cytryn oraz bazylią. Właśnie stałej się właścicielem syropu o smaku bazylii i truskawek! Na sam koniec połącz powstały syrop z wodą (np. gazowaną) i ciesz się prawdziwym smakiem lata!
Arbuzowa lemoniada dla każdego
Arbuz to owoc, który nigdy nam się nie znudzi. Z orzeźwiającego, czerwonego miąższu możesz również przygotować lemoniadę, nazywaną przez niektórych arbuzadą. Do jej stworzenia przygotuj:
- arbuza
- cytryny (lub sok z nich)
- wodę
- syrop klonowy (możesz go zastąpić innym słodzidłem).
Na początku Twojej drogi do arbuzady, pokrój arbuza w kostkę i wyciśnij sok z cytryn. Następnie połącz arbuza, sok z cytryny, wodę oraz syrop klonowy i wszystko zblenduj na gładką masę. Teraz wystarczy, że schłodzisz lemoniadę w lodówce, lub po prostu dodasz do niej kostki lodu. Prawda