Jesienne miesiące to czas zarezerwowany dla warzyw korzeniowych (marchewka, buraki, pietruszka) oraz dumnie prężącej się na sklepowych półkach – dyni. To pomarańczowe warzywo to nie tylko królowa wszystkich rozgrzewających potraw, ale również cenne źródło witamin (szczególnie z grupy A) oraz minerałów. Podczas słotnych dni warto, więc przygotować rozgrzewająca zupę krem, która będzie świetnym dodatkiem do chrupiących grzanek, groszku ptysiowego a także ziemniaczanych chipsów.
By rozkoszować się lekko ostrym smakiem dyniowego kremu, potrzebujemy:
1 łyżkę oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
1 poszatkowaną w drobną kosteczkę cebulę
1 ząbek czosnku (wcześniej zgnieciony i obrany)
2 łyżeczki kuminu rzymskiego lub kminku
2 łyżeczki suszonej kolendry
1 łyżkę przyprawy curry
1 dużą dynię (np. makaronową, hokkaido lub odmianę masłową)
1 szklankę bulionu (mięsnego lub warzywnego)
1/2 szklanki śmietany
sól i pieprz do smaku
niewielką ilość jogurtu
Swoją przygodę z gotowaniem najpyszniejszej zupy, rozpocznij od:
Podsmażenia na łyżce oleju cebuli, czosnku oraz przypraw.
Następnie do aromatycznej mieszanki dodaj pokrojoną wcześniej w kostkę dynię.
Całość zalej szklanką bulionu i dopraw przyprawą curry.
Zupę gotuj pod przykryciem około 20 minut, aż dynia zmięknie.
Na koniec nie zapomnij dodać do garnka śmietany oraz całość zblendować na gładką masę.
Podczas serwowania zupy, możesz ją ozdobić kleksem jogurtu naturalnego, a także świeżą natką pietruszki.
Nie zapomnij, że dynia to warzywo sezonowe. Najlepiej smakuje właśnie teraz!
źródło: https://www.oversixty.com.au/lifestyle/food-wine/the-best-pumpkin-soup-recipe-ever