Halloween to jedno z najczęściej obchodzonych przez na świąt anglosaskich. Wydrążone dynie, połyskujące tu i ówdzie oczy czarownicy czy też worki pełne łakoci to elementy bez wątpienia kojarzące nam się z tą straszną okazją. Jeżeli nie chcecie w ten wieczór zbierać słodyczy- mamy dla Was o wiele ciekawszą propozycję, którą możecie oczywiście połączyć ze spotkanie w gronie przyjaciół czy rodziny!
Te przepyszne, a zarazem śmieszne ciasteczka na pewno umilą czas spędzony przy filmie grozy czy też ciekawych grach planszowych. Do przygotowania ciasteczek nie potrzebujesz wielu składników, jednak efekt przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania!
Oto, czego potrzebujesz:
- 1 jajko
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym)
- 1/2 szklanki groszków czekoladowych
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli kuchennej
- 1/2 szklanki masła lub innego tłuszczu
- 3/4 szklanki białego cukru
- 1 łyżka wanilii lub cukru wanilinowego
- 2 łyżki mleka
- 96 sztuk cukrowych oczu
- 48 mini czekoladek marki Reese’s (możesz stworzyć je sam zalewając mini papilotki roztopioną mleczną czekoladą, a następnie zamrażając miksturę)
Przygotowanie:
1. Przed rozpoczęciem przygotowań, nagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
2. Następnie włóż do miski i połącz ze sobą: tłuszcz, jajko, masło orzechowe, dwa rodzaje cukru oraz wanilię i mleko.
3. Do drugiej miski wsyp kolejno mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól.
4. W następnym kroku połącz zawartość obu misek i uformuj z ciasta 1 kulę.
5. Z ciasteczek wykrój koła, które następnie posypiesz odrobiną cukru.
6. Tak przygotowane ciasteczka piecz przez 10-12 minut w piekarniku (aż do zarumienienia).
7. Następnie na każde upieczone ciasteczko nałóż niewielką ilość masła orzechowego oraz nałóż czekoladkę. Nie zapomnij w tym momencie nałożyć na miękką czekoladę, cukrowych oczu.
8. W międzyczasie, gdy ciasteczka będą się chłodzić w lodówce- zgnieć czekoladowe groszki i doprowadź je do płynnej postaci przy pomocy mikrofalówki.
9. Po 10 minutach od rozpoczęcia chłodzenia, wyciągnij ciasteczka i narysuj na ich powierzchni odnóża pająka. Po zakończeniu tej czynności, pozostaw ciasteczka na 10 minut w lodówce.
10. Gratulacje! Twoje straszne pająki są gotowe! Miłej zabawy w czasie Halloween!