Zasiadając wieczorem przed telewizorem lub w czasie imprezy ze znajomymi możemy pochrupać coś znacznie zdrowszego niż chipsy kupione w sklepie. Zobaczcie i spróbujcie tych trzech propozycji.
Chipsy z jarmużu
Składniki:
- jarmuż
- sól
- pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Liście jarmużu należy obrać z grubych łodyg i poszarpać na mniejsze kawałki. Skropić je oliwą, posypać solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Następnie liście należy rozłożyć na blachę i włożyć do piekarnika (rozgrzanego do 180° C) i piec przez 3-4 min.
Chipsy z batatów
Składniki:
- bataty
- słodka papryka
- oliwa
Przygotowanie:
Bataty należy pokroić na 2 mm plastry, które później skrapiamy oliwą i posypujemy papryką. Następnie należy je rozłożyć na blachę i włożyć do piekarnika (rozgrzanego do 160° C) i piec przez 30 min. (w połowie pieczenia można je obrócić na drugą stronę).
Chipsy z cukinii
Składniki:
- cukinia
- sól
- zioła (opcjonalnie)
- oliwa
Przygotowanie:
Cukinię kroimy na 2 mm plastry. Nacieramy oliwą i przyprawiamy. Pieczemy je w niskiej temperaturze (100-120°C) i dość długo, bo około półtorej godziny.